D – Devětsil, Divizna, Dobromysl …

  • DATLOVNÍK PRAVÝ (PHOENIX DACTYLIFERA) je vhodný 
    Snižují krevní tlak. Díly vápníku, který obsahují, prospívá kostem a zubům. Pojídání datlí prospívá i naší kůži a vlasům. Datle sice nedávají křídla, ale povzbuzují při poklesu výkonu a únavě a nevyčerpávají při tom zásoby vašeho jaterního glykogenu, tak jako káva či nápoje obsahující tein či kofein,  i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza)
  • DAMIÁNA OBECNÁ (TURNERA DIFFUSA) není vhodná 
    (čaj) je označovaná jako posvátná rostlina Aztéků. V Mexiku se údajně damiána používá jako tradiční ženské přírodní afrodisiakum. Čaj z damiány pijí údajně indiánské ženy hodinu či dvě před pohlavním aktem kvůli lepšímu prožitku. Při kombinaci s jinanem dvoulaločným (ginko biloba) silně posiluje mozkovou činnost (při dynamogenii) a úspěchy byly zaznamenány v této kombinaci i při léčbě Parkinsonové nemoci. Damiána má velice příjemnou vůni i chuť podobnou citrusovým plodům, někomu připomíná heřmánek. Je léčivkou pro ženy, na hormonální nerovnováhu apod.
  • DEVĚTSIL LÉKAŘSKÝ (PATESITES HYBRIDUS) není vhodný 
    Vnitřně: U devětsilu se uplatňuje především jeho schopnost mírnit bolesti a křeče hladkého svalstva (spasmolytikum). Této vlastnosti využijeme k tlumení bolestivé menstruace a při zánětech močového měchýře. Tradičně je také známý tím, že tlumí dráždivý kašel. Zevně: V koupelích nebo obkladech na špatně se hojící rány a vředy, křečové žíly a hemeroidy; proti lupům.
  • DĚHEL LESNÍ (ANGELICA SYLVESTRIS) není vhodný 
    (koupel, čaj) používal se proti kašli a chorobám dýchacích cest a při zažívacích potížích. V homeopatii se používají plody při nervové vyčerpanosti a zažívacích potížích nervového původu. V rostlině obsažené silice mohou být ve vysokých koncentracích jedovaté. Pomáhá zlepšit chuť k jídlu, pomáhá i proti plynatosti, uvolňuje křeče a je vhodný i k úpravě nepravidelné menstruace.
  • DIVIZNA VELKOKVĚTÁ (VERBASCUM DENSIFLORUM) není vhodná 
    (čaj, tinktura, olej, odvar, výluh, obklady) Dle tradičního lidového léčitelství se divizna (květ nebo list) používá při kašli, zánětu průdušek, chrapotu a při astmatické bronchitidě. Zevně se divizna tradičně používá při bércových vředech, hemeroidech. Přidává se do směsí na kašel a do průduškových směsí. V lidovém léčitelství se hojně užívá květ divizny nebo také list divizny především na odhlenění, kašel, a dále květ divizny prospívá činnosti jater, sleziny a brzlíku, a dále divizna dle tradice působí močopudně (vylučování škodlivin a vody močí). Čaj z květů se ale musí pečlivě cedit, protože květy jsou pokryty jemnými chloupky, které nepříjemně dráždí sliznici
  • DOBROMYSL OBECNÁ (ORIGANUM VULGARE) je vhodná 
    (čaj, odvar, koupele, koření, inhalace, víno, prášek, tinktura) Podporuje chuť k jídlu, vhodná při poruchách trávení. Celkově zklidňuje a zlepšuje náladu. Zevně se používá na přípravu kloktadel a inhalací, ale i do posilujících koupelí při revmatismu a špatném prokrvení tkání. Vhodná do polštářků pro klidný spánek.
  • DRMEK OBECNÝ (VITEX AGNUS-CSTUS) není vhodný 
    (kapky, čaj, koření) používá se při bolestivé či nepravidelné menstruaci, nebo menstruaci s velkým krvácením. Zmírňuje premenstruační syndrom (náladovost, úzkostné stavy, bolestivost prsou). Používá se při ženské neplodnosti a problémech s ovulací. Využívá se i v menopauze. Svým působením pomáhá při léčbě akné, při poruchách trávení a nachlazení. Působí proti baktériím a houbám.
  • DŔÍNKY (CORNUS MAS) nejsou vhodné
    Mají vysoký obsah cukrů, pektinů, vitaminu C a provitaminu A. Také jsou v nich obsaženy ovocné kyseliny, třísloviny, draslík, hořčík a vápník. Dřínky je vhodné konzumovat při žaludečních a střevních potížích, kožních chorobách, horečce, dně a chudokrevnosti. Ovoce má diuretický a posilující účinek.Plody dřínu se suší nebo mrazí. Konzumují se v čerstvém stavu i zpracovaném. Ovoce se používá k přípravě džemů, šťáv, sirupů, vín a likérů. Dříve se užívaly k výrobě bonbonů, cukroví a dortů.
  • DŘIŠŤÁLKY nejsou vhodné 
    Kyselé plody obsahují sacharidy, pektiny, organické kyseliny, hlavně kyselinu jablečnou, vitamin C, vitamin E, provitamin A, draslík, hořčík, vápník a berberin. působí proti průjmům, podporují trávení, povzbuzují chuť k jídlu a zvyšují odolnost organismu před nemocemi. Konzumace ovoce se doporučuje při onemocnění jater a žlučníku. Pro dlouhodobé uskladnění se plody nakládají do cukru, sirupu, medu či octa, nebo se prosypané cukrem mrazí. Z bobulí se připravují džemy, sirupy, šťávy, kompoty, čaje, vína a likéry. K okyselení salátů se používá dřišťálová šťáva. Omáčky se sušenými plody se hodí ke zvěřině.
  • DUBOVÁ KŮRA (QUERCUS) je vhodná 
    (odvar, prášek, obklad, kloktadlo, koupele, tinktura, výluh) Sbírá se z mladých stromů na jaře z větví maximálně 10 cm silných a maximálně 20 let starých, tradičně se užívá na hemeroidy, kožní záněty, ekzém, atopický ekzém, mokvavý ekzém, lupénka, vyrážka, vrásky, pocení nohou a rukou, zanícená kůže, oděrky, ranky, protizánětlivé účinky, dezinfekční účinky, svíravé účinky, křečové žíly, metličky, omrzliny, popáleniny, spáleniny, popáleniny od slunce
  • DURIAN (DURIO ADANS) není vhodný 
    Plod je bohatý na sacharidy, vitamin B2 a vitamin B3. Obsah vitaminu C je minimální. Durian snižuje horečku a povzbuzuje sexuální libido. Využívá se na výrobu šťáv, zmrzlin, džemů, a dokonce uvařená či opražená semena se konzumují jako ořechy. Dužina se přidává do dezertů, polévek, koktejlů a často se durian ochucuje cibulí a chilli.
  • DÝNĚ (CUCURBITA) je vhodná 
    Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z 90 procent dýni tvoří voda, takže je vhodná i k uhašení žízně. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. To nejdůležitější na dýni jsou ale látky, které obsahuje – je to celá paleta vitamínů, především vitamín C, B1 a B2. Dále v dýni najdete kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu a v neposlední řadě obsahuje i hodně minerálů jako například měď, železo, hořčík a draslík. Tenhle koktejl je tedy ideálním podzimním životabudičem pro náš imunitní systém. Kromě toho je dýně močopudná, takže každý její kousek pomáhá proplachovat a léčit naše ledviny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>