Tipy a triky

V kuchyni

  • S aromatickými nápoji do skla 
    Sklo na sebe neváže pachy, proto se vyplatí připravovat aromatické nápoje právě do skla. Týká se to zejména aromatických čajů
  • Jak na avokádo 
    Loupete avokádu? Rychlejší a snadnější je, když avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku a dužinu vydlabeme lžičkou.
  • Vláčnější beránek 
    Beránek z tvarohového těsta vydrží vláčný déle než z obyčejného piškotového těsta. Volíme tvaroh v alobalu, neteče tolik jako ten vaničkový
  • Krájíme bezé 
    Aby bezé při krájení nepopraskalo, potřeme čepel nože trochou oleje
  • Nadýchaný bílkový sníh 
    Aby byl sníh z bílků opravdu nadýchaný, šleháme ho vždy ve větší míse a ne v úzké nádobě. Sníh potřebuje dostatek místa
  • Šlehání bílků 
    Bílky vyndejte z lednice asi hodinu před použitím, protože se nejlépe našlehají při pokojové teplotě.
  • Bílky do mrazáku
    Zbudou-li nám bílky, nalijeme je do mikrotenového sáčku a dáme do mrazáku. Když je budemepotřebovat, dáme je v lednici rozmrazit. Jde z nich ušlehat krásně tuhý sníh.
  • Vylepšený bramborový krém 
    Máte rádi krémové polévky? Vyšší level získají přidáním parmazánu – vmícháním přímo do polévky, nebo posypáním jednotlivých porcí před podáváním
  • Nové brambory 
    Nové brambory zásadně neloupejte, jenom je vydrhněte plastovou drátěnkou nebo kartáčkem. Slupky obsahují vysoké procento vitamínu C, o nějž byste se připravili
  • Rané brambory 
    Pokud máte jenom nové nebo rané brambory a potřebujete připravit knedlík či noky, přidejte do těsta na 1/2 kg brambor 3 lžíce solamylu.
  • Zelené brambory 
    Nazelenalé až zelené brambory nekonzumujte – v jakékoli úpravě jsou zdraví škodlivé a jejich chuť není dobrá.
  • Zvlhnutí brambor
    Pokud uvařené brambory nepodáváte okamžitě, často se stane, že se v hrnci zapaří a jsou hodně vlhké až nepříjemně mazlavé. Zabráníte tomu docela snadno: jakmile slijete vodu, vložte mezi hrnec a pokličku papírovou kuchyňskou utěrku. Ta pohltí páru a brambory tak zůstanou krásně suché a déle teplé.
  • Brambory se budou lépe loupat
    Do vody na vaření brambor ve slupce kápneme trochu oleje. Dají se pak mnohem lépe loupat
  • Brambory ve slupce
    nepopraskají, když do hrnce s vodou přidáme trochu octa.
  • Máslo při vaření brambor 
    Vaříme-li brambory bez slupky, přidáme do vody lžičku másla. Brambory budou chutnější a rychleji měkké
  • Jak na bramboráky
    Bramborák zůstane i po upečení zlatožlutý, přidáme-li do nastrouhaných brambor trochu vařícího mléka.
  • Bramborák 
    Bude křupavější, když do těsta nastrouháme trochu mrkve.
  • Křupavé bramboráky 
    Do těsta na bramboráky přidejte 1 až 2 lžičky tvarohu. Zjemníte tak jejich chuť a budou krásně křupavé.
  • Bramborové placky 
    Bramborové placky budou chutnější, když k bramborům nastrouháte i jablko.
  • Brokolice vydrží déle čerstvá 
    Brokolice vydrží déle čerstvá, pokud ji seřízneme a stonek dáme do nádoby s vodou
  • Buchta 
    Aby buchta po vytažení z trouby šla z formy nebo z plechu dobře vyklopit , vložte ji vymazanou tukem na chvíli do chladničky a pak teprve vysypejte moukou. Bude se snadno a rychle vyklápět
  • Použití bujonu 
    Zeleninový či masový vývar z kostky je výborným ochucovadlem. V menším množství jej můžeme použít i při vaření brambor, rýže či těstovin
  • Loupání citrusových plodů 
    Citrusové plody jdou často velmi špatně loupat. Půjde to lépe, když je předem krátce namočíme do horké vody
  • Citrusy provoněný cukr 
    Cukr k pečení i slazení pěkně provoníme, vložíme-li do něj na pár dní kousky citronové či pomerančové kůry
  • Citronové šťávy jen kolik potřebujete 
    Do těsta, na maso nebo do zálivky často stačí jenom pár kapek citrónové šťávy. Kvůli tomu nemusíme pokaždé rozkrajovat nový citron. Do plodu zapíchneme párátko a z otvoru vymačkáme tolik šťávy, kolik zrovna potřebujeme. Zbytek citronu pak zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
  • Citrony vydrží déle 
    Citronům přidáte na trvanlivosti, budete-li je skladovat v nádobě zalité studenou vodou
  • Aby cuketa vydržela čerstvá 
    Cuketa zůstane déle čerstvá, když ji zabalíme do utěrky namočené ve slané vodě. Stejně postupujeme s lilkem a okurkou
  • Nepečené cukroví a čokoláda 
    Při přípravě nepečeného cukroví se vyplatí pracovat s čokoládou, je tím nejlepším pojidlem. Přitom ji můžeme použít také k polévání, obalování a zdobení cukroví
  • Aby cukroví nenasálo pachy 
    Pokud nechceme, aby cukroví určené ke zvlhnutí a změknutí chytilo během odležení nejrůznější pachy, vyložíme krabice alobalem.
  • Pečení sněhového cukroví 
    Sněhové cukroví vždy jen sušíme, nejlépe tyto druhy sušíme po dopečení jiného cukroví v dobře vyhřáté troubě.
  • Čokoládové hoblinky 
    Široké čokoládové hoblinky si vytvoříte docela snadno škrabkou na zeleninu nebo kráječem na sýr. Jednoduše je budete okrajovat přímo z tabulky čokolády
  • Odstraňování skvrn po čokoládě 
    Skvrny po kakau nebo čokoládě se jednoduše odstraňují teplým glycerínem a následným vymytím teplou vodou.
  • Zdobení dortu 
    Z papíru vystřihněte šablony a rozložte je na dort, který chcete zdobit. Povrch posypte moučkovým cukrem. Pod šablonami se tak objeví vzor.
  • Pokrytí dortu marcipánem 
    Aby se nám s marcipánem dobře pracovalo, vyválíme z něj tenkou placku. Tu pak válečkem přeneseme na dort a pečlivě uhladíme. Přebytečné okraje nožem odkrojíme
  • Drobenka 
    Drobenka se nepovedla? Je lepkavá nebo mazlavá? Přidejte trochu mouky a znovu ji promíchejte
  • Chutnější drůbež 
    Maso bude chutnější, když jej před pečením v celku potřeme směsí másla a citronové šťávy.
  • Plnění horkého džemu do sklenic 
    Když plníme sklenice horkým džemem, dáváme pozor, aby nám nepraskly. Abychom tomu předešli, dáme je na 10 minut do středně vyhřáté trouby, nebo je předem vymyjeme v horké vodě
  • Zdravější flameri 
    Flameri (kaši z krupice) můžeme uvařit také z celozrnné špaldové krupice. Bude o poznání zdravější a získá příjemnou oříškovou
  • Krájení čerstvý hub na sušení 
    Zkuste na houby použít kráječ na vajíčko. Udělá z houbových kloboučků stejně silné plátky, jsou pak skvěle připravené na sušení
  • Správně upečená husa 
    Abyste zjistili, zda je husa či kachna správně upečená, zapíchněte do nejtlustšího místa na prsou špejli. Pokud vyteče čirá tekutina, máte hotovo. Načervenalá šťáva naopak znamená, že pečínka potřebuje ještě dopéct
  • Dlouho křehké pečivo a chléb 
    Chléb a pečivo nám vydrží o něco déle čerstvé, když k nim do chlebovky (nebo dózy) vložíme překrojené jablko
  • Chlebíčky a jednohubky 
    Zbudou-li nám chlebíčky a jednohubky do druhého dne, dáme je do lednice přikryté čistou navlhčenou utěrkou. Budou chutnat jako čerstvé.
  • Chléb do mrazáku 
    Chléb můžeme zmrazit, vždy jej však před vložením do mrazáku nakrájíme na krajíčky a uložíme do mikrotenového sáčku
  • Krájení čerstvě upečeného chleba 
    Není nad čerstvě upečený chléb, jen se špatně krájí. Půjde to lépe, když nůž před krájením namočíme do vroucí vody
  • Jak poznat čerstvý chřest 
    Čerstvý chřest poznáme tak, že stonek už při mírném ohnutí praskne
  • Játra budou chutnější a jemnější 
  • Hovězí a vepřová játra budou obzvlášť chutná, šťavnatá a báječně měkká, když je před smažením neobalíte jako obvykle v mouce či strouhance, ale naložíte alespoň na dvě hodiny do smetany.
  • Připálené jídlo 
    Přesto je ještě můžete podávat. Nejdříve vše, co je poživatelné, přelijte do jiného hrnce. Přidejte k tomu čistou korkovou zátku nebo krajíc chleba a povařte. Obojí na sebe naváže příchuť spáleniny. Před servírováním nezapomeňte zátku vyndat!
  • Přesolené jídlo 
    Hustou polévku zneutralizujete s trochou mléka nebo smetany. Také do ní můžete přidat na plátky nakrájený brambor, který přebytečnou sůl nasaje. Před podáváním brambor vyndejte.
  • Karamel nezhrudkovatí 
    Zhrudkovatění karamelu zabráníme, pokud k jeho přípravě použijeme máslo a med
  • Karbanátky bez housky 
    Do karbanátků či sekané není třeba přidávat housku ani strouhanku. Obojí váže vodu a bobtná. Maso drží pohromadě samo, vyhneme se tak praskání při pečení
  • Karbanátky budou mít méně kalorií
    pokud nahradíte třetinu masa strouhanou mrkví.
  • Aby si káva uchovala své aroma
    Kupujeme-li mletou kávu ve větším balení, mnohdy se stane, že ještě před tím, než ji spotřebujeme, ztratí své aroma. Jestliže doma, hned po přesypání do krabičky, ke kávě přidáme špetku soli a dobře promícháme, zůstane charakteristická vůně zachována mnohem déle.
  • Když kečup nechce z láhve
    Nemůžeme-li dostat kečup z láhve ani třepáním či klepáním, stačí, když do lahve zastrčíme až ke dnu brčko. Tím se do lahve dostane vzduch a kečup vyteče.
  • Těsto na domácí knedlík vylepšíte 
    když do něj přidáte trochu jemně nakrájené petrželové natě
  • Jak na knedlíky 
    Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout. Ovocné knedlíky budou chutnější,když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme maličko vanilkového cukru
  • Horké knedlíky 
    Horký bramborový (ale i houskový) knedlík krájejte strunou, nití nebo kráječem. Studené pak nožem
  • Krájení knedlíků 
    Knedlíky, zvlášť kynuté houskové, nikdy nekrájíme nožem, ale používáme niť. Odmotáme ji asi 50 cm, podsuneme pod knedlík a nahoře překřížíme. Niť utáhneme a plátek se sám ukrojí
  • Vláčnější a jemnější drobenkový koláč 
    Ještě teplý koláč s drobenkou hned po vyjmutí z trouby přelijte několika lžičkami smetany. Tak bude chutnější a vydrží déle čerstvý. Vyjde to i s rozpuštěným máslem
  • Když se koláč hroutí 
    Koláč po upečení necháme asi 10 minut odpočinout ve vypnuté troubě, teprve potom ho vyndáme a po chvíli opatrně uvolníme z formy
  • Koláč nadýchanější 
    Koláč či buchta bude po upečení nadýchanější, když do těsta těsně předtím, než je nalijeme do např. bábovkové formy, vmícháme 3 lžičky horké vody. Troubu nesmíme pak během pečení otevírat min. 20 minut.
  • Šťáva z koláče nevyteče 
    Při pečení ovocných koláčů občas hrozí, že nám šťáva přeteče z plechu. Když koláč posypeme trochou krupice, této nehodě šikovně předejdeme
  • Korpus nadýchanější 
    Aby byl korpus na dort nadýchanější, nahradíme lžíci mouky solamylem.
  • Aby se korpus dortu při pečení nevyboulil 
    Korpus dortu se při pečení nevyboulí, když výjimečně vymažeme jen dno formy a okraje necháme suché
  • Koření si zachová své aroma 
    Koření si uchová nejdéle svou vůni pouze tehdy, koupíme-li ho v celku. Mleté koření rychle ztrácí své aroma
  • Kukuřice vařená 
    Do vody, ve které vaříte kukuřici, nepřidávejte sůl, protože zrna by ztvrdla. Pro zachování svěží žluté barvy doporučujeme přidat do vody pár kapek citrónové šťávy.
  • Chutnější kuře 
    Kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citrónovou šťávou. Po upečení bude maso vláčné a chutnější
  • Rychle upečené kuře 
    Kuře upečeme rychleji, když stehna a prsa propíchneme kovovými jehlicemi a dáme ho do trouby i s nimi
  • Staré kvasnice 
    I staré kvasnice se dají oživit, když je rozdrobíte na jemno v misce a jemně posypete moučkovým cukrem
  • Aby lilek nenasál všechen tuk 
    Lilek při pečení lehce nasává tuk. Zabráníme tomu tak, že kolečka či plátky lilku před tepelnou úpravou na chvíli ponoříme do ledové vody. Lilek poté osušíme a osmažíme jen na trošce oleje
  • Linecké se nebude drobit 
    Linecké cukroví se nebude tolik drobit, když do těsta přidáme pár kapek octa
  • Listové těsto krásně naroste 
    Listové těsto krásně naroste, když ho na více místech propícháte vidličkou a vložíte do silně vyhřáté trouby
  • Jogurt v marinádě 
    Jogurt můžeme použít na jakoukoliv marinádu. Krásně maso zjemní
  • Upečené maso
    Krájíme až za 10 – 15 minut po částečném vychladnutí. Jinak nám z masa vyteče hodně šťávy.
  • Maso vydrží čerstvé i bez ledničky 
    Nemáte-li na chatě lednici, můžete maso kratší dobu uchovat čerstvé, když ho zabalíte do utěrky namočené v octě nebo ponoříte do octové vody a dobře uzavřete. Pomáhá rovněž, pokud maso pokryjete čerstvě natrhanými kopřivami
  • Maso s kořením 
    Připravujeme-li maso s kořením. Uděláme si nejprve odvar z tohoto koření, ten pak scedíme a maso jím podléváme. Pak se nestane, že někomu zůstane nepříjemný kousek v jídle.
  • Maso bude rychleji měkké 
    Maso při vaření rychleji změkne, přidáme-li do vody trochu jedlé sody
  • Když se maso na grilu připaluje 
    Když se maso opéká na grilu či v troubě nerovnoměrně, můžeme tmavší část zabalit do alobalu a dopéct tak celý kus masa bez připálení
  • Maso se zlatavou kůrčičkou 
    Pěknou zlatavou a chutnou kůrku na mase docílíme, před dokončením posypeme krystalovým cukrem
  • Aby mléko nezkyslo 
  • Mléko ochráníme před rychlým zkysnutím přidáním špetky soli.
  • Aby se mléko nepřichytilo 
    Než nalijeme mléko do hrnce ke svaření, vypláchneme ho studenou vodou. Mléko se pak ke dnu nepřichytí tak rychle
  • Mléko se nepřipálí 
    ani neuteče, když dno a vrchní okraj hrnce předem zlehka potřeme trochou másla.
  • Do mletého masa zkuste dát sýr 
    Abyste trochu obměnili chuť masových kuliček, přidejte do syrového masa trochu nastrouhaného sýra – nejlepší je parmazán – a pak hmotu zpracujte jako obvykle.
  • Mleté maso 
    Se lépe spojí, když do něj nastrouháte syrový brambor
  • Šťavnatější máslový moučník 
    Pečete-li moučník z máslového těsta, vyndejte ho zhruba v polovině pečení z trouby a lžičkou do něj nadělejte malé důlky. Do každého důlku vložte vločku vychlazeného másla a plech vložte zpátky do trouby. Koláč bude opravdu báječně šťavnatý a vláčný.
  • Když moučník sladíme medem 
    Těsto na moučníky můžete místo cukru osladit medem. Pamatujte na správný poměr – množství cukru předepsané v receptu se musí snížit o čtvrtinu a tekutiny zhruba o osminu
  • Mrkev si uchová barvu 
    Pokud mrkev omyjeme ve slané vodě a vložíme ji až do vroucí vody, zachová si svou jasně oranžovou barvu
  • Tekutá nádivka 
    Příliš tekutou nádivku, která z buchet či šátečků vytéká, je potřeba zahustit. Švestková povidla můžete zahustit strouhaným perníkem, do tvarohové nádivky přidáme lžíci vanilkového pudinku a do marmelády lžičku škrobové moučky
  • Jak okurku zbavit hořkosti 
    Hořkou okurku vylepšíme, když ji vložíme do síta a střídavě přeléváme horkou a studenou vodou
  • Vypeckujte olivy
    I když dnes již seženeme poměrně často olivy bez pecek, přesto se někdy stane, že doma máme jen balíček nevypeckovaných oliv.  Zbavit je pecek však bývá obtížné a nepříjemné. Pomůže odpeckovač třešní. Půjde to snáze a rychleji
  • Abychom nesrazili omáčku
    Chceme-li nalít smetanu do omáčky, nejprve si smícháme kyselou smetanu s moukou, poté přilijeme sběračkou trochu omáčky a důkladně rozmícháme. Teprve pak směs vlijeme do omáčky.
  • Když připálíme omáčku
    Připálíme-li při dušení jídlo, postavíme hrnec na 15 minut do dřezu naplněného studenou vodou. Nemícháme. Poté přendáme obsah do čistého hrnce. Chladový šok odstraní nepříjemnou pachuť a připálenina zůstane v původním hrnci.
  • Omáčky je málo 
    Pokud se ze šťávy odpařilo příliš mnoho tekutiny, dolijte ji stejným množstvím vody. Barvu omáčce dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustíte moukou a dochutíte pomocí rajčatového protlaku.
  • Co s přezrálým ovocem? 
    Přezrálé ovoce perfektně zužitkujeme, když jej rozmixujeme s jogurtem či mlékem a připravíme si tak chutný koktejl. Přezrálé ovoce je na tuto přípravu ideální
  • Vaření ovocných knedlíků 
    Ovocné knedlíky budou chutnější, když do vody, ve které je vaříme, přidáme trochu rumu
  • Pomazánkové máslo na dochucení omáček 
    Pomazánkové máslo je vhodné na zjemnění omáček. Má méně kalorií než klasické máslo, přesto se postará o plné aroma
  • Jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů 
    Ovoce a zelenina obsahuje spoustu pesticidů, na které běžné mytí nestačí. Pro příště zkusme kousky ovoce a zeleniny namočit do okyselené vody (9 dílů vody a 1 díl octa). Po 20 minutách získáme mnohem čistší plod
  • Jiné palačinky 
    Nahradíte-li 10 ml (2 čajové lžičky) mouky použité v palačinkovém těstě kakaovým práškem, získáte chutné čokoládové palačinky.
  • Vylepšené těsto na palačinky
    Pokud do těsta přidáme trošku sodovky nebo jednu či dvě lžíce rumu (až maminky nebudou kojit), budou palačinky nadýchané jako obláček. Je ale potřeba nechat těsto alespoň hodinu ležet, aby mouka mohla nabobtnat.
  • Parmazán zůstane čerstvý 
    Pokud chceme uchovat parmazán delší dobu čerstvý, obalíme ho v soli
  • Krájení domácí paštiky 
    Aby se nám paštika nakrájela na vzhledné kousky, musíme ji nejprve nechat dobře vychladit. Poté ji krájíme na hrubší plátky ostrým nožem
  • Párky při vaření nepopraskají 
    Párky při vaření neprasknou, když je předtím polijeme horkou vodou
  • Nedopečená pečeně 
    Maso nakrájejte na užší plátky a ještě chvilku je povařte v omáčce nebo poduste v másle. Drůbež rozporcujte a po kouscích ji dopečte v troubě nebo na pánvi.
  • Sladké pečivo rozmrazujte pomalu
    Pokud máte v mrazáku cukroví, ovocné koláče nebo plněné buchty, rozmrazujte je výhradně při pokojové teplotě. Kdybyste je dali třeba do mikrovlnky, vlivem příliš vysoké teploty by pečivo rychle vyschlo, brzy by ztvrdlo a okoralo
  • Pečící papír 
    Pečící papír je občas „nepoddajný“ – aby se lépe přizpůsobil jakémukoli tvaru, stačí jej před použitím celý pomačkat a pak znovu narovnat. Budete překvapeni, jak snadno se s ním bude nyní pracovat.
  • Petrželová nať bude opět svěží 
    Zvadlá petrželová nať nabude na svěžesti, když ji položíme na talíř, pokropíme studenou vodou, přiklopíme jiným talířem a necháme pár hodin stát. Petrželka bude jako čerstvá
  • Drcení piškotů a těst 
    Piškoty a těsta snadno rozdrtíme, když je vložíme do silného mikroténového sáčku a přejedeme několikrát válečkem
  • Vylepšená struktura polevy
    Čokoládová poleva nebo smetanová omáčka bude jemná, hladká a lesklá, když do ní vešleháte žloutek.
  • Nepovedená poleva se dá napravit 
    Pokud vám čokoládová poleva na dortovém korpusu nebo jiném moučníku nejde dobře rozetřít, pak koláč na chvíli vložte zpátky do trouby. Potom už polevu snadno rovnoměrně rozetřete.
  • Když poleva na koláči nedrží 
    Koláč nejprve očistíme od všech drobečků a pak ho potřeme jemnou vrstvou marmelády. Až v tuto chvíli nanášíme cukrovou polevu, která se z koláče ani nehne
  • Cukrová poleva se nebude lámat 
    Cukrová poleva se při krájení nepoláme, pokud si nůž potřeme tukem
  • Příliš mastná polévka 
    Polévku dejte vychladnout, do lednice. Po pár hodinách se na hladině vytvoří tuková vrstva a tu sebereme lžící.
  • Co s přesolenou polévkou
    Do přesolené polévky přidáme dva vaječné bílky. Ztuhlý bílek pohltí většinu soli. Polévku pak scedíme a bílek odstraníme. Stejně naložíme i s kalnou hovězí polévkou
  • Řídká polévka 
    Je-li polévka příliš řídká, lze jí zahustit rozmíchaným vajíčkem, nebo v ní nechat povařit krupici.
  • Výraznější krémová polévka 
    Chuť krémové polévky zvýrazníme, když do ní přistrouháme trochu sýra s modrou plísní
  • Aby nevytekla polévka, omáčka 
    Aby nám polévka nebo omáčka při vaření z hrnce nevytekla, potřeme horní okraj vnitřní strany hrnce olejem, sádlem nebo jiným tukem
  • Na pomazánkovém másle nesmažte 
    Když dáte pomazánkové máslo na pánev, bude prskat. Má totiž nízký obsah mléčného tuku, zbytek je voda. Ale zase je velmi vhodné na zjemnění omáček, protože má méně kalorií než obyčejné máslo a přesto se postará o plné aroma. A co víc – ochucené pomazánkové máslo dodá omáčce originální příchuť.
  • Puding 
    Když uvařený pudink posypeme moučkovým cukrem, nevytvoří se nám na něm nežádoucí škraloup
  • Puding se Vám už nikdy nepřipálí 
    Když hrnec (zejména dno) před vařením vymažete máslem. A navíc bude hladší a vláčnější
  • Quinoa a jak ji připravit 
    Příprava quinoi je snadná a rychlá. Nejprve ji pečlivě propláchneme. Pokud chceme umocnit její nutriční vlastnosti, necháme ji před vařením na 2 – 4 hodiny ve vodě naklíčit. Na přílohu pro dvě osoby počítáme jeden hrnek quinoi na dva hrnky vody. Quinou přivedeme k varu a vaříme 15 – 20 minut. Má být křupavá
  • Rajčatový protlak vydrží 
    Zbyl vám rajčatový protlak? Jak ho uchovat, aby déle vydržel? Když ho přendáme do sklenice se šroubovým uzávěrem, na povrchu posypeme troškou soli a zalijeme lžící oleje, přidáme mu na trvanlivosti. Protlak uchováváme v lednici
  • Pečení rolády 
    Těsto na roládu pečeme rychle, aby nepřeschlo. Při rolování se nám nebude lámat.. Roláda je upečená, když po lehkém zmáčknutí vyskočí zpět
  • U grilovaných ryb pozor na citron 
    Pokud necháváme ryby marinovat, pozor na oblíbený citron, je-li ho přespříliš, můžeme jím maso znehodnotit. Je pak příliš suché a drolí se
  • Pečená ryba s křehkou krustou 
    Když před pečením rybu posypeme bílým chlebem rozmixovaným s bylinkami, docílíme křehké a voňavé krusty
  • Jak odstraníme pach rybiny
    Nepříjemného pachu rybiny se zbavíme tím, že ruce a nádobí potíráme kávovou sedlinou.
  • Rýže bude jako čerstvá 
    Rýže bude chutnat jako čerstvá, když ji v mikrotenovém sáčku vložíme na pár minut do vařící vody
  • Jak se dá zachránit připálená rýže 
    Pokud se vám povedlo lehce připálit rýži, nezoufejte. Položte na ni krajíc chleba a nepříjemná spálená chuť za chvíli zmizí
  • Rýže se neslepí 
    Zrnka rýže se při vaření neslepí, přidáme-li do vody lžíci citronové šťávy
  • Vaření rýže natural 
    Rýže natural se vaří mnohem déle (něco kolem hodiny). Před vařením ji namočte na na noc do vody a následující den uvařte. Bude hotová mnohem rychleji
  • Smažíme řízky
    Aby strouhanka při smažení řízků neodpadávala, přidáme do vajíček několik kapek oleje.
  • Smažení na másle 
    Pokud používáme máslo ke smažení, pak jedině přepuštěné. Hlavní výhodou je, že se nepřipálí tak rychle
  • Nadýchané těstíčko 
    Nadýchané a chutné těstíčko na obalování řízků ( z vejce, hladké mouky, mléka, soli) získáme, když do něj přidáme prášek do pečiva
  • Loupání salámu 
    Salám se bude lépe loupat, když ho předtím ponoříme na několik minut do studené vody
  • Pěkně opečená slanina 
    Plátky anglické slaniny se při opékání nebudou tolik vlnit, když je předtím na chvíli vložíme do mísy se studenou vodou
  • Smetanový led 
    Zbude-li nám smetana (ke šlehání, na vaření), nalijeme ji do sáčku na výrobu ledových kostek a necháme zmrazit. Na zjemnění omáčky či polévky pak z pytlíku prostě jen vyndáme pár smetanových kostek a libovolně použijeme
  • Pánev vhodná na steaky 
    Na přípravu steaků se vyplatí pořídit kvalitní ocelovou pánev se silným dnem. Taková pánev dobře snáší teplotu a rozvádí ji po celé ploše. Steaky tak opékáme rovnoměrně
  • Skvělá kůrka u steaku 
  • Aby se kůrka u steaku opravdu povedla, osušíme maso před tepelnou úpravou papírovou utěrkou. Vlhkost by mohla zabránit vzniku kůrky. Zároveň při přípravě pánev i tuk zahřejeme na nejvyšší možnou teplotu.
  • Strouhanka nebude odpadávat  
    Aby strouhanka při smažení neodpadávala, přidáme do našlehaných vajec pár kapek oleje
  • Tvrdý sýr nastrouháme 
    Tvrdý sýr nejlíp nastrouháme, když struhadlo lehce potřeme olejem.
  • Listové těsto nakrájené 
    Nakrájené těsto bude dobře „listovat“, když je před tím necháte 20 minut v klidu. Vyválené těsto se nestáhne, když je na několika místech propíchnete vidličkou.
  • Listové těsto lépe vzejde 
    Listové těsto vzejde lépe, když plech na pečení nevymažeme tukem, ale postříkáme vodou. V horké troubě se voda vypaří a těsto se díky tomu nakypří
  • Listové těsto nesmíme zpracovávat 
    Listové těsto nesmíme propracovávat, jinak by ztratilo typickou strukturu. Plátky těsta nebo jeho zbytky položíme na sebe a pak vyválíme
  • Listové těsto krásně naroste 
    Listové těsto krásně naroste, když ho na více místech propícháte vidličkou a vložíte do silně vyhřáté trouby
  • Těsto se nepřilepí 
    Těsto se na ruce nepřilepí, když si je před začátkem práce potřete chuťově neutrálním jedlým olejem.
  • Aby se těsto nelepilo 
    Aby se tvarohové, bramborové, těsto při přípravě nelepilo na ruce i na vál, stačí při válení do něj přidat trochu škrobové moučky.
  • Rychleji vykyne těsto 
    Těsto na chleba nebo housky vykyne rychleji, když je postavíte do trouby předehřáté na 50°C nebo na topení. Ovšem pozor, aby nestálo v průvanu, jinak nevykyne.
  • Když kynuté těsto zdvojnásobí objem 
    Když kynuté těsto zdvojnásobí svůj objem, měli byste ho zpracovat, po překynutí by se mohlo stát, že při pečení spadne
  • Nadýchanější kynuté těsto 
    Kynuté těsto bude nadýchanější, když do těsta místo mléka použijeme smetanový jogurt
  • Kdy vyklopit moučník 
    Piškotová těsta bychom měli z formy vyklopit po 2 – 3 minutách vytažení z trouby. Oproti tomu kynuté těsto s ovocem vyklopíme z formy až po vychladnutí
  • Pěkně žluté těsto 
    Pěkného tzv. „žloutkového“ těsta docílíme, když do něj přidáme 1 – 2 lžíce vanilkového pudinku, který předem rozmícháme v trošce mléka
  • Vaření těstovin jinak 
    Na vaření těstovin se obvykle používá osolená voda, ale zkusme je uvařit v zeleninovém vývaru. Získají výborné aroma
  • Těstoviny nevzkypí 
    Při vaření těstovin, voda z hrnce nevzkypí, přidáme-li lžíci másla nebo oleje. Navíc se nám těstoviny nebudou slepovat.
  • Aby se trojobal nepřilepil na pánev 
    Při smažení potravin obalených v mouce, ve vejci a strouhance se někdy obal přilepí na pánev a při otáčení se pak trhá. Když do vajíčka na obalování přidáme lžičku bramborové mouky, nebude se obal na pánev lepit.
  • Výroba domácího tvarohu 
    Na výrobu domácího tvarohu používáme nepasterizované mléko
  • Nedostatek tvarohu
    Pokud během vaření zjistíme, že máme nedostatek tvarohu, nastrouháme do něj trochu vařených brambor. Tvarohu přibude a bude jemnější
  • Tvarohová nádivka 
    Tvarohovou nádivku na koláče dáváme na těsto, které navrch poprášíme moukou. Tak těsto nezvlhne od měkkého tvarohu a dobře se propéká
  • Příliš řídký tvaroh na pečení 
    Pokud potřebujeme tvaroh na pečení, ale je příliš řídký, pomůže nám solamyl. Do tvarohu přidáme 1 – 2 lžíce a hned bude mít tvaroh lepší konzistenci
  • Zbylé vaflové těsto 
    Věděli jste, že z vaflového těsta si lze připravit i koblihy? Stačí vždy lžíci těsta dát do horkého oleje a vysmažit. Takto připravené mini koblížky zasypeme vanilkovým cukrem a můžeme podávat
  • Snadnější loupání vajec 
    Uvařená vejce slijeme a zatřeseme s nimi v hrnci, aby skořápky popraskaly. Pak je prudce zchladíme studenou vodou. Loupání vajec půjde snáz
  • Míchaná vajíčka 
    Solte až na konec, protože sůl může způsobit, že budou příliš tuhá
  • Vaječná pomazánka 
    Pomazánka z vajec bude chutnější a zdravější, když ji namažeme na pečivo a posypeme nadrcenými slunečnicovými
  • Vaření vajec v páře 
    Vejce se dají vařit i v páře, jen je nesmíme zapomenout před přípravou propíchnout.
  • Vajahit místo vajec 
    Vajahit nahradí v mnoha receptech vejce. Jeho základem je sójová bílkovina a výhodou je, že neobsahuje žádný cholesterol
  • Zdravější vdolky 
    Přílišné mastnotě při smažení vdolků se vyhneme tak, že vdolky nejprve opečeme v troubě na plechu a až poté je dosmažíme v horkém tuku na pánvi. Pokud je budeme chtít celé upéci v troubě, stačí je před dopečením zlehka potřít olejem, aby nebyly vysušené
  • Pečení větrníků 
    Pokud si při pečení větrníků nejste jisti, zda už je vytáhnout z trouby, stačí na ně poklepat ze spodní části. Zní-li dutě, jsou hotové.
  • Voda na vaření čaje 
    Voda je pro přípravu čaje velmi důležitá. Není vhodné proces přípravy nijak urychlit. Voda na čaj musí být čistá a nepřevařená
  • Zakysaná smetana umí s těstem divy 
    Pečivo z křehkého těsta bude báječně jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíte buď stejným množstvím, nebo přibližně dvěma třetinami zakysané smetany
  • Kloktání zeleného čaje 
    Zelený čaj zklidňuje, proto se vyplatí mít jej po ruce po návštěvě zubaře. Kloktání vychladlého zeleného čaje dokáže zahnat bolest a zklidnit rozedřenou dáseň
  • Mražení zeleniny 
    Aby se zničily enzymy způsobující zkažení a zachovala se barva, chuť, struktura a živiny, je nutné zeleninu předem blanšírovat, tzn. spařit zeleninu ve vroucí vodě. Po blanšírování je důležité nechat zeleninu vychladnout a okapat.
  • Jak oživit ovadlou zeleninu 
    Změklou a ovadlou zeleninu můžeme ještě zachránit, když ji očistíme a na hodinu ponoříme do chladné vody s trochou citronové šťávy nebo octa
  • Mražení žloutků 
    Můžeme je rozšlehat s cukrem nebo se solí a poté nechat zmrazit v mrazáku, použít lze třeba tvořítka na led.

Různé

  • Zázračná voda s citronem 
    Citronovou šťávu zředěnou trochou vody můžeme použít na čištění pleti a potírání jizviček. Pleť se zjemní a jizvičky budou méně viditelné.
  • Čistý gril 
    Když nám něco ukápne při grilování, otřeme to z roštu dříve, než se to stihne napéct. I ostatní nečistoty a zbytky jídla či marinády odstraníme ještě než stačí gril zcela vychladnout
  • Jak na spálený jazyk 
    Pokud si při ochutnávání spálíme jazyk, zbavíme se nepříjemného pocitu díky kostce cukru, kterou necháme rozpustit v ústech
  • Když dojde čistící prostředek 
    Stačí sáhnout po jedlé sodě či octu, vyčistí hravě i zašlou špínu, a to navíc ekologicky
  • Čistící prostředek na odpadové otvory 
    Citronovou šťávou můžeme vyčistit odpadové otvory v umyvadle a dřezu, odstraní také nežádoucí vápenné usazeniny
  • Jak na připálený hrnec 
    Připálil se vám hrnec a nejde vydrhnout ani drátěnkou? Stačí dát do hrnec tabletu, kterou jindy používáme na mytí nádobí v myčce, přivést k varu a vařit 10 minut. Hrnec bude jako nový
  • Čištění hrnců a pánví 
    Sedlinu z černé kávy nevyhazujeme, může se hodit, dojde-li nám čistící prostředek. Už naše babičky ji používaly k čištění pánví a hrnců
  • Levná podložka pod hrnce 
    Jako podložka pod hrnce skvěle poslouží obyčejné dlaždice. Jednoduše si je umístíme vedle sporáku
  • Sůl při čištění koberců 
    Sůl užijeme nejen při vaření Když zašlé koberce posypeme solí, hrubým kartáčem vykartáčujeme a poté vysajeme, budou jako nové
  • Odpadkový koš bez zápachu 
    Na koš bez zápachu platí novinový papír, nasákne totiž nejen vlhkost, ale i nepříjemné pachy. Noviny po vysypání koše vždy nahradíme novými
  • Provonění kuchyně 
    Citron nám krásně provoní kuchyň, když kousek kůry položíme na ještě teplou plotýnku u sporáku
  • Řezané květiny déle vydrží 
    Řezané květiny tak rychle nezvadnou, když k nim do vody přidáme na plátky nakrájený brambor
  • Zalévání květin 
    Vodu, kterou obvykle scedíme po vaření vajec, nevyléváme. Užijeme ji na zalévání květin, kterým výrazně prospěje
  • Zanesený elektrický mlýnek 
    Jak vyčistit nečistoty z elektrického mlýnku? Stačí v něm protočit 2 lžíce suché rýže. Tím uvolníme všechny usazeniny, aniž by vlhko poškodilo mlecí mechanismus
  • Rozmražování ovoce 
    Ovoce, které rozmrazujeme, nebude rozmáčené, když zmrzlé kousky položíme vedle sebe na papírové utěrky. Papír přebytečnou tekutinu ihned vsaje
  • Párátka půjdou z masa dobře odstranit 
    Párátka z masových kapes a špízů půjdou dobře odstranit, když je před vpíchnutím do masa potřeme sádlem
  • Tuk z pánve 
    Nevíte, kam s tukem z pánve? Jednoduše jej stačí vytřít kusem papírové utěrky, která všechen tuk nasaje. A pak už ji stačí jen vyhodit
  • Jak vyčisti připálené plechy 
    Nejdou vám vyčistit pečící plechy? Stačí na vlhký plech nasypat sůl a připečená místa třením odstranit
  • Lesk porcelánu po babičce 
    Zašlý porcelán vyčistíme hadříkem namočeným v roztoku kyseliny citronové nebo
  • Jak zpomalit zrání rajčat 
    Pokud máme doma více rajčat, která nestihneme spotřebovat, jednoduše je otočíme stopkou dolů, zastavíme tak jejich zrání
  • Listy pokojových rostlin se budou krásně lesknout 
    pokud je pomocí měkkého hadříku a svařeného mléka jemně očistíme
  • Čištění skla 
    Starší skleněné nádoby působí často zašle, lesk jim navrátíme, když je přetřeme čerstvou citronovou šťávou
  • Plnění sklenic při zavařování 
    Při plnění sklenic horkým nálevem či hotovým produktem bude lepší, když sklenice postavíme na vlhkou utěrku, zabráníme tak popraskání
  • Jak na slimáky 
    Trápí-li vás na zahrádce slimáci, zkuste mezi záhony postavit kelímek s pivem, který do poloviny zahrabte do hlíny. Slimáci lační piva do kelímku popadají
  • Jak vyčistit termosku 
    Na čištění termosky postačí syrové brambory, oškrábané je pokrájejte nadrobno a nasypte do termosky. Pak ji zavřete a pár minut třeste jako při přípravě koktejlu. Termosku poté vypláchněte
  • Když chybí trychtýř 
    Jak si jednoduše nahradit trychtýř? Stačí na igelitovém sáčku odstřihnout jeden roh. Tato vychytávka nám usnadní přelévání a přesívání věcí do užších nádob
  • Přilepení uraženého ouška 
    Chceme-li přilepit uražené ouško, uložíme ho na dobu schnutí do bezpečí – dózy, kterou naplníme suchou rýží
  • Vakuované sáčky do mrazáku 
    Pokud na zmrazení zeleniny, ovoce apod. použijeme sáčky se zipem, můžeme z nich pomocí brčka vysát vzduch. Ubudou na objemu a jsou tak vakuované
  • Vysoký krevní tlak a strava 
    Trpíte hypertenzí? Potom se vyplatí méně solit a hlídat si i skrytou sůl obsaženou ve spoustě potravin. Existuje jasná souvislost mezi hypertenzí a nadměrným příjmem soli
  • Sůl pohltí vlhkost 
    Vlhkost v místnostech (sklep apod.) trochu zkorigujeme, když do místnosti postavíme otevřenou nádobu se solí. Ta pohltí přebytečnou vlhkost. Vždy po dvou měsících sůl vyměňte
  • Jak na rozkapaný vosk 
    Pokapaný ubrus či jinou látku necháme nejdříve zaschnout. Poté odloupneme vrchní vrstvu a zbytek přežehlíme přes ubrousek. Ten krásně vsaje mastnotu
  • Přepálený vzduch
    Podařilo se vám něco připálit a nepříjemný odér vane celým bytem? Nepříjemného zápachu se zbavíme tak, že dáme do dřezu vodu a přisypeme pomerančovou kůru
  • Aby se na zmrzlině netvořily krystalky 
    Aby se na zmrzlině v mrazničce netvořily krystalky, zabalte kelímek či krabici se zmrzlinou do mikrotenového sáčku a až pak ji dejte na mrazák
  • Žínky na nádobí střídejte 
    Žínky na nádobí jsou lapačem bakterií, proto je pravidelně střídejte a vyměňujte za nové, nebo přinejmenším je pravidelně perte v pračce na 60 stupňů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>