Č – Čajovník, Čekanka, Česnek …

  • ČAJOT – TROPICKÁ KEDLUBNA (SECHIUM EDULE) je vhodný 
    Čajot má vysoký obsah vody, vlákniny aminokyselin a vitaminu C. Je vhodný pro hubnutí, nejen díky obsahu vody, ale i proto, že má velmi malé množství kalorií. Také se o něm říká, že působí léčivě na žaludeční vředy. Lze jej dusit, péct, smažit, plnit i nakládat. Přidává se například do polévek, různých masových směsí, kde chuť masa podpoří, ale nepřebije. Čerstvý čajot se používá v salátech a také v salsách, skvěle chutná naložený v citronové šťávě.
  • ČAJOVNÍKOVEC KAPSKÝ – ROOIBOS (ASPALATHUS LINEARIS) je vhodný
    Uklidňuje, zlepšuje stav cév, celkově posiluje a zvyšuje výkonnost imunitního systému člověka. Podávání tohoto čaje má velký význam především pro osoby udržující si svoji hmotnost. Svým močopudným účinkem, kombinovaným s vlivem na lepší spalování tuků, a současně mírným ovlivněním centra hladu v mozku, kdy poněkud oddaluje vznik pocit hladu může tvořit ideální dietní nápoj.
  • ČECHŘICE VONNÁ (MYRRHIS ODORATA) je vhodná 
    Nať lze využít jako účinné antiastmatikum a jako expektorans, tedy prostředek podporující vykašlávání hlenů při zahlenění průdušek. Dále droga působí jako mírné tonikum a roborans, tedy povzbu­zující a posilující prostředek. Podobně působí i kořen. Plod podpo­ruje tvorbu mateřského mléka. Vinný odvar čechřice v bílém víně, podávaný po polévkových lží­cích, účinně tlumí rozvoj astmatického záchvatu
  • ČEKANKA OBECNÁ (CICHORIUM INTYBUS) je vhodná 
    (odvar, salát, obklad, čerstvá šťáva z kořene, čaj, balzám, tinktura z kořene) Použití: podporuje trávení, zlepšuje činnost žlučníku a jater, zvyšuje chuť k jídlu, jako protijed při otravách, podporuje látkovou výměnu, pomáhá při nervovém vysílení při přepracovanosti, při léčbě cukrovky, mladé listy jako salát.
  • ČERIMOJA (ANNONA CHERIMOLA) nejsou informace o vhodnosti 
    Obsahuje rostlinnou vlákninu, je močopudná, bohatá na draslík a chudá na sodík a tuky, což je složení, které taktéž přispívá ke správné funkci srdce. Dále se v ní nachází i určité množství vápníku, který je potřebný pro regulování úderů srdce. Krémovitá, jemná dužina čerimoji, která má schopnost potlačovat tvorbu žaludeční kyseliny, se doporučuje v případech zánětu žaludeční sliznice a vředu žaludku nebo dvanácterníku. Navzdory vysokému obsahu sacharidů je čerimoja účinná při léčbě nadváhy, protože dobře zahání hlad. Jejích 300 g dodá tělu méně než 300 kcal, ale nasytí stejně jako porce jídla, která má více kalorií a vyšší obsah tuků. Čerimoja nejen sytí, ale díky velkému obsahu živin dokáže tělo i výrazně posilnit. S její pomocí je tedy možné omezit příjem kalorií, aniž by došlo k oslabení organismu. Čerimoja má skvělou chuť a člověk zakrátko pocítí účinky jejích léčivých vlastností. Čerimoju je možné kombinovat s pomerančovou šťávou nebo mlékem při přípravě koktejlu. Její dužina se musí propasírovat, aby se odstranila semena a vzniklo pyré.
  • ČERNOBÝL -PELYNĚK (ARTEMISIA VULGARIS) není vhodný 
    (odvar, nálev, koření, koupele) Použití: dokáže vyvolat opožděnou menstruaci, tlumí menstruační bolesti, při lehčích formách epilepsie, podporuje trávení, při zánětech žaludku a střev, při nadýmání, zácpě, při poruchách žlučníku, sleziny a jater, proti střevním parazitům, při nemocech dýchacích cest (chronický zánět průdušek), protikřečový účinek, ochrana plic, zevně proti molům
  • ČERNOHLÁVEK OBECNÝ (PRUNELLA VULGARIS) je vhodný 
    (odvar, nálev, obklady, víno) Použití: protizánětlivý účinek, zmírňuje krvácení, při ženských nemocech, používá se u trávicích problémů, při problémech dýchacího ústrojí, močových cest, urychluje hojení ran, jako kloktadlo při zánětech sliznic, hrtanu a ústní dutiny
  • ČERNUCHA SETÁ (NIGELLA SATIVA) je vhodná 
    Jako širokospektrální antibiotikum při bakteriologických a virových nemocech, jako adaptogen – jako látka, která pomáhá vyrovnat se tělu se změnami klimatickými, také s nepřiměřenou fyzickou či psychickou zátěži, při nejrůznějších onemocněních kůže, včetně plešatosti a psoriázy, při překyselení žaludku, žaludečních vředech, vředech dvanáctníku, při nemocech slinivky břišní, při chronickém únavovém syndromu, lenivosti, apatii, jako mírně působící antidepresivum, působí detoxikačně, zlepšuje metabolismus, vhodný při redukčních dietách, při rekonvalescenci po operacích a dlouhodobé léčbě, při nemocech ledvin a močového ústrojí, včetně ledvinových a močových kamenů, při bolestech hlavy, migréně, při bolestech kloubů, svalů a úponů, při chronických bolestech, při parazitech a červech ve střevě, při uštknutí, pobodání hmyzem, při potížích s neplodností u mužů i žen, při potížích s prostatou, při nejrůznějších alergiích a při astmatu, při vysokém tlaku, normalizuje zvýšenou hladinu škodlivého LDL cholesterolu a cukru v krvi, při průjmech, při chemoterapii, eliminuje vedlejší škodlivé účinky chemoterapie, jako prevence onkologických nemocí, zvyšuje tvorbu kostní dřeně o 250%, snižuje růst nádorových buněk o 50%, při pravidelném užívání prodlužuje život, při srdečně cévních nemocech, u kojenců k masážím bříška při bolestech, při bolestech a zánětech zvukovodu, při zánětech dásní a ústní dutiny, při potížích v těhotenství, při udržení miminka, při žloutence a následné léčbě, při nedostatečné tvorbě mateřského mléka, při jaterních potížích, při léčbě AIDS,
  • ČERNÝ BEZ -mimo plodů (SAMBUCUS NIGRA) je vhodný 
    (sirup, čaje, limonáda, šťáva, jídlo) Květy se používají jako podpůrný prostředek při nachlazení, jako močopudný prostředek a ke zvýšení tvorby mléka u kojících žen
  • ČERNÝ BEZ plod (SAMBUCUS NIGRA) není vhodný
    (kompoty, šťávy, čaje) působí močopudně, vyvolávají pocení a používají se jako utišující prostředek proti migréně, při bolestech svalstva a kloubů při nachlazení
  • ČERNÝ KOŘEN – HADÍ MORD ŠPANĚLSKÝ (SCHORZONERA HISPANICA) nejsou informace o vhodnosti
    Černý kořen je plnohodnotnou zeleninou, která obsahuje velké množství vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků a inulinu, vhodného pro diabetiky. Je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Nachází se v něm látka allantoin, která podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí. Díky svému složení i  tomu, že ve 100 gramech má pouhých 14 kalorií, se černý kořen používá jako součást redukčních diet, při nechutenství u dětí a dospělých. Využívá se také k obnově pochodů v trávicí soustavě například po střevní chřipce. Pomáhá i při dně, revmatických chorobách a působí pozitivně na nervovou soustavu jako sedativum.
  • ČERNÝ RYBÍZ (RIBES NIGRUM) není vhodný 
    (plody, kompot, marmeláda, čaje) působí močopudně a potopudně, protihnilobně, proti artritidě, průjmu, kurdějím a posiluje žaludek. Také slouží proti nachlazení a kašli. Díky obsaženým antioxidantům je prevencí některých demencí a stárnutí buněk, tkání, orgánů a organizmu. Komplex flavonoidů s účinkem na cévy označovaný nesprávně jako vitamín P, má (zejména v kombinaci s obsaženým či dodaným vitamínem C) ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů
  • ČERTOVO LEJNO – LOČIDLO (ASAFOETIDA) není vhodné 
    Výluh je součástí worcesterské omáčky a některých dalších směsí koření. Koření používáme ke grilovaným rybám, masu, do luštěninových pokrmů, čatni, omáček, vždy ve formě prášku. Má pozitivní účinky na trávení a působí též proti nadýmání
  • ČESNEK KUCHYŇSKÝ (ALLIUM SATIVUM) není vhodný 
    (za syrova, vařený, tinktura, pasta se solí, olej, česneková šťáva, odvar) má různorodé účinky. Protihlístový a baktericidní účinek se využívá při infekčních onemocněních trávicího ústrojí. Éterický olej ničí chorobnou a pomáhá při rozvinutí normální střevní flóry. Je dokázaný baktericidní účinek česneku na streptokokové, stafylokokové, tyfusové a dyzenterické mikroorganismy. Stimuluje vylučování žaludeční šťávy a žluče a tímto způsobem zlepšuje trávení a funkci žlučníku. Část alicínu se vylučuje plícemi a účinkuje sekretolyticky při zánětech dýchacích cest a usnadňuje tak vykašlávání. Éterický olej snižuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje cévy, zvětšuje amplitudu srdečních stahů a zpomaluje srdeční rytmus. Je dobrý preventivní prostředek proti ateroskleróze.
  • ČESNEK MEDVĚDÍ (ALLIUM URSINUM) není vhodný 
    (tinktura, čerstvé listy, víno) Pročišťuje zažívací ústrojí, snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, má silné dezinfekční účinky
  • ČOČKA JEDLÁ (LENS CULINARIS) není vhodná 
    Podporuje hubnutí – rychle nasytí, odvádí vodu z těla, je rychlým zdrojem energie – odstraňuje únavu, vhodná i pro sportovce a lidi v rekonvalescenci, zásobuje buňky kyslíkem – zvyšuje výkonnost, odstraňuje chudokrevnost, snižuje menstruační bolesti, působí proti zácpě, působí proti depresím, psychickým poruchám a stresu, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi – vhodná pro diabetiky, snižuje cholesterol, působí preventivně proti rakovině
  • ČOČKA JEDLÁ červená (LENS CULINARIS) je vhodná 
    Podporuje hubnutí – rychle nasytí, odvádí vodu z těla, je rychlým zdrojem energie – odstraňuje únavu, vhodná i pro sportovce a lidi v rekonvalescenci, zásobuje buňky kyslíkem – zvyšuje výkonnost, odstraňuje chudokrevnost, snižuje menstruační bolesti, působí proti zácpě, působí proti depresím, psychickým poruchám a stresu, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi – vhodná pro diabetiky, snižuje cholesterol, působí preventivně proti rakovině

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>