Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z 90 % ji tvoří voda a zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. Obsahuje vitamíny B1, B2, hořčík, železo, draslík. Má nízkou nutriční hodnotu, což ji předurčuje pro redukční diety
Množství: 4 osoby
Ingredience:
| očištěná dýně | 400 g | 
| očištěná petržel | 40 g | 
| očištěná mrkev | 60 g | 
| máslo | 3 lžíce | 
| bobkový list | 1 kus | 
| mouka | podle potřeby | 
| smetana ke šlehání | 100 ml | 
| zeleninový vývar | 200 ml | 
| sůl | podle potřeby | 
| cukr krupička | podle potřeby | 
| ocet | podle potřeby | 
Postup přípravy:
1.)  Kořenovou zeleninu nastrouháme a orestujeme ji na másle. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme bobkový list a dusíme pod pokličkou do měkka
2.)  Když je zelenina měkká, vyndáme bobkový list a vše rozmixujeme
3.)  Do omáčky nalijeme smetanu. Dle potřeby zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství vody. Vše necháme povařit a dochutíme octem, cukrem, solí
Podáváme s knedlíkem, rýží a přidat můžeme i plátek vařeného nebo přírodně upraveného masa. Chuťově připomíná svíčkovou
 
        	       
        		
        			
Komentáře