C – Celer, Cibule, Citrón …

  • CELER (APIUM GRAVEOLENS) není vhodný 
    U nás se nejvíce pěstuje celer bulvový, méně pak řapíkatý a listový – ten je ve větší oblibě spíše v jižních zemích. Velké podzemní bulvy celeru se konzumují syrové i v různých tepelných úpravách, listový celer slouží jako koření a přísada do polévek a omáček. Řapíkatý celer využijete do salátů, zapékaných pokrmů nebo si z řapíků vylisujete šťávu. Šťáva ze syrového celeru (z celé rostliny) podporuje chuť k jídlu, upravuje zažívání a působí silně močopudně: není proto vhodná pro nemocné s ledvinovými poruchami (jen po předchozí konzultaci s lékařem)
  • CELÍK ZLATOBÝL (SOLIDAGO GIGANTEA) je vhodný 
    (čaj, bylinné směsi, olej, kloktadlo,tinktura, odvar, mast) Použití: nemoci ledvin, dezinfekční působení, rozpouští ledvinový písek a kameny, může pomoci odstranit deformaci ledvin, podporuje látkovou výměnu, nemoci močových cest, dezinfekční působení, tlumí krvácení v trávicím ústrojí, na nehojící se rány, na ekzémy.
  • CIBULE KUCHYŇSKÁ (ALLIUM CEPA) není vhodná 
    (čaj, odvar, tinktura, čerstvá cibulová šťáva, mast) Použití: angína, bodnutí hmyzem, dezinfekce střev, hnisavé a nehojící se rány, horečka, chřipka, katar horních cest dýchacích, nachlazení, neuralgie, prevence vzniku rakoviny, rýma, trichomonóza, vypadávání vlasů, vrásčitý obličej, zácpa, zahleněné průdušky, zánět průdušek, žaludeční potíže
  • CICIMEK PRAVÝ (ZIZYPHUS JUJUBA) není vhodný 
    U tohoto keře byly prokázány protizánětlivé a svíravé účinky. Je vhodný k posílení imunity, při léčbě cukrovky a ke snížení teploty. Napomáhá od nepříjemného kašle a chrapotu. Vhodný k léčbě průjmu.
  • CITRÓN (CITRUS LIMON) není vhodný 
    V kuchyni používáme citrónovou kůru, šťávu nebo dužninu. Kůra se přidává do moučníků či svařeného vína, které pak získá charakteristické aroma. Šťáva dochucuje nejčastěji míchané nápoje, čaje, limonády, omáčky, polevy, krémy, marinády, masa a ryby. Citrón ovšem skrývá například i rutin, který barví plod do žluta a zároveň v těle funguje jako antioxidant. Důležitá je i vláknina, která rozpouští cholesterol a chrání před rakovinou tlustého střeva. Dále je výborným zdrojem vitamínu C (kyseliny Askorbové), který posiluje imunitní systém, podporuje vstřebávání železa a tím předchází chudokrevnosti, je potřebný pro metabolismus aminokyselin, chrání buňky a podporuje růst.
  • CITRÓNOVÁ TRÁVA (CYMBOPOGON CITRATUS) je vhodná
    (koření, čaje) Lemongrass nebo také Voňatka pochází z Cejlonu a jižní Indie. Díky své silné citrónové vůni se používá v tradiční asijské kuchyni k dochucení pokrmů. Z citrónové trávy se připravují také velice chutné a povzbuzující čaje. Ve své domovině se čaj z citrónové trávy doporučuje na žaludeční a nervové potíže, dále na horečky, malárii, chřipku. Citrónová tráva se používá také na dochucení různých bylinkových směsí, nebo zelených čajů, čaje rooibos, maté, lapacho apod
  • CIZRNA (CICER ARIETINUM) není vhodná 
    Po namočení (cca 10–15 hodin) vařte 45–50 minut v papiňáku nebo 2–3 hodiny v obyčejném hrnci (zkoušejte, dokud nezměkne). Má pak oříškovo-kaštanovou chuť, a pokud ji uvaříte doměkka, získá dokonalou máslovou strukturu. Proto je výborná nejen samotná v salátech, ale i rozmixovaná do krémových omáček, polévek či pomazánek.  Co obsahuje: Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek.Obsahuje hodně železa (více než jiné druhy luštěnin), ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Co dokáže: Udržuje jemnou a pevnou pokožku. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.
  • CUKETA (CUCURBITA PEPO) je vhodná 
    Cuketa je potravinou, která je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto by recepty z cukety měli využívat především lidé nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou a lidé trpící obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají čistit trávící trakt, jelikož jsou bohaté na vlákninu. Také příznivě ovlivňují činnost ledvin. Cuketa má lehce projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou.  Lze ji smažit jako řízky, dusit, přidávat do polévek, na pizzu nebo jako přílohu k masu. Cuketa je vhodná i do guláše, můžeme ji použít jako náhražku brambor nebo z ní připravit „zelí“, přidává se také do koláčů a buchet. Mladé cukety nemusíme loupat, konzumujeme je syrové, například v salátech nebo v pomazánkách. Cukety se mohou konzumovat zapečené, plněné, grilované, dají se konzervovat jako okurky, hodí se do čalamád i do marmelád. Jemně nastrouhané se používají k zahuštění omáček a polévek
  • CURUBA (PASSIFLORA TARMINIANA) není vhodná 
    Curuba se čerstvá pojídá i tak, že se po délce rozřízne a dřen se vyškrabává lžičkou. Hodí se k přípravě šťávy, sirupu, želé, sorbetu a míchaných nápojů, jimž propůjčuje zvláštní nezvyklou příchuť. Užívá se i jako náplň do pečiva a peče se z ní i speciální curubový nákyp s ovesnými vločkami.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>