 Tolik opomíjený a tolik dobrý nákyp, na kterém si můžeme pochutnat celoročně
Tolik opomíjený a tolik dobrý nákyp, na kterém si můžeme pochutnat celoročně
Ingredience rýže:
| kulatozrnná rýže | 500 g | 
| mléko | 1000 ml | 
| sůl | 1 lžička | 
| máslo | 125 g | 
| moučkový cukr | 3 lžíce do máslového krému | 
| vanilkový cukr | 1 ks | 
| vejce | 3 ks | 
| máslo | velikosti oříšku | 
| moučkový cukr | 2 lžíce do bílkové pěny | 
Ingredience náplň:
| jablka středně velká | 250 g | 
| moučkový cukr | 2 lžíce | 
| šťáva z citronu | 1 ks | 
Postup přípravy:
1.)  Rýži nasypeme do cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat
2.)  Zvolíme hrnec se sendvičovým dnem, do něj dáme vařit osolené mléko, do kterého jsme přidali oříšek másla.
3.)  Do vařícího mléka vhodíme okapanou rýži a na mírném ohni za občasného míchání vaříme cca 15-20 minut. Rýže nemusí být úplně měkká
4.)  Změklé máslo vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem doběla. Potom přidáváme jedno po druhém 3 žloutky a umícháme hladký krém. Ten zamícháme do vystydlé rýže.
5.)  Jablka oloupeme, nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou a ochutíme cukrem
6.)  Ze 3 bílků ušleháme tuhý sníh
7.)  Máslový krém a půlku ušlehaného sněhu zamícháme do rýže. Do druhé půlky bílkového sněhu zašleháme 2 lžíce cukru
8.)  Zapékací mísu vymažeme máslem a začneme vrstvit. První vrstva bude polovina rýže, na ní naskládáme strouhaná jablka, pak druhá půlka rýže. .
9.)  Rýžový nákyp pečeme v předehřáté troubě na cca 175°C zhruba 30 minut. 10 minut před dopečením natřeme na nákyp bílkový sníh, urovnáme stěrkou a necháme dopéct.
 
        	       
        		
        			
Komentáře